Alles over kappertjes & recept voor kappertjestapenade

Kappertjes Kappertjes zijn de ongeopende bloemknopjes van de kappertjesplant. Ze worden geconserveerd in zout of ingelegd in azijn. Je zou denken dat ze daarom zurig smaken, maar de bloemknoppen smaken van zichzelf al een beetje zurig. Kappertjes worden vaak als tegenhanger in een gerecht gebruikt, bijvoorbeeld bij (zoute) gerookte zalm of in een sausje als “fris” element. Op pizza’s zie je ze meestal in combinatie met ansjovis, een bijzonder zoute vis.

Je eet kappertjes overigens nooit vers, maar alleen ingemaakt. Daardoor zijn ze makkelijk en overal verkrijgbaar, in de supermarkt bijvoorbeeld. Meestal zitten kappertjes in een glazen potje, maar soms vind je ze ook in blik. Als je kappertjes gebruikt, zorg dan dat ze niet uitdrogen, maar voeg zelf ook geen azijn toe aan het potje: dat komt de smaak niet ten goede! Bewaar een geopende pot kappertjes altijd in de koelkast. Goede kappertjes herken je makkelijk: ze moeten namelijk glanzend, donkergroen en stevig zijn.

Behalve dat je kappertjes kan combineren in gerechten, is een tapenade van kappertjes ook erg lekker. Hiervoor neem je:

2 eetlepels kappertjes
2 knoflooktenen (even snijden voor gebruik)
2 eetlepels olijfolie
5 ansjovisfilets
200 gram groene olijven zonder pit
zwarte peper

Zorg dat je de ansjovis en kappertjes laat uitlekken, gooi alles in de blender, en pureer het kort. Voeg nu naar smaak zwarte peper en olijfolie toe. Als je een fijne tapenade wilt, dan pureer je nu nog even door, wil je een grove tapenade, dan pureer je het geheel nog even kort.

Serveren op toast. Als de tapenade iets waterig is dan kun je eventueel wat stukjes oude kaas toevoegen: de kaas zorgt dat het geheel iets bindt en geeft nog een extra bite. Als de tapenade te droog is, dan voeg je wat extra olijfolie toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>