Alles over olijfolie

Olijfolie is een plantaardige olie die door persing uit olijven wordt gewonnen Olijfolie is al heel lang bekend: al 4000 jaar voor Christus werd het gebruikt. Rond 1200 voor Christus werd de eerste olijfboom in Italië geïntroduceerd. Sindsdien is olijfolie niet meer weg te denken uit de Italiaanse keuken, maar de olie werd ook gebruikt als energiebron! Toen er nog geen elektriciteitscentrales en gasleidingen bestonden, werd de olie ook gebruikt in olielampjes.

Soorten Olijfolie

Oogsten olijven

Het oogsten van olijven hangt af van de olijfsoort, maar de meesten worden tussen november en januari geoogst. Voor de betere olies worden de olijven met de hand geplukt, maar de meeste olijfproducenten gebruiken een schudmachine. Deze pakt de boom beet en schudt het dan heen en weer, waardoor de olijven op de grond vallen. Doordat er op de grond zeilen of lakens liggen, kunnen de olijven zo makkelijk worden verzameld.

Na het oogsten van de olijven, is het zaak dat ze snel worden verwerkt, want olijven fermenteren snel. Even uitleggen: bij fermentatie zorgen bacteriën, schimmels of gisten voor het omzetten van stoffen in een product, waardoor de smaak, geur of uiterlijk verandert. Omdat je van een olijf de olie eruit wil persen, wil je niet dat de smaak verandert, dus daarom dient de persing zo snel mogelijk te gebeuren.

Eerst worden de olijven gewassen en gemalen tot een pasta. Uit deze pasta kan vervolgens de olie gewonnen worden. Dat kan op twee manieren, namelijk door te persen of door te centrifugeren.

Olijfolie kan in de volgende categorieën worden verdeeld:

Extra Virgin Olive Oil (EVOO) = Om dit label te dragen, moeten de olijven mechanisch worden geperst zonder hitte of chemische toevoeging en het mag niet minder dan 1% zuur bevatten. Deze olie komt uit de eerste persing. Even uitleggen: de olijvenpasta (ook wel pulp genoemd) wordt meerdere keren gebruikt om olie uit te persen.

Virgin Olive Oil = deze moet minder dan 1,5% zuur bevatten.

Fine Virgin Olive Oil = deze olijfolie moet minder dan 3% zuur bevatten.

“gewone” Olive Oil = voor deze olie wordt de pulp wordt voor een tweede keer geperst, verhit en gewassen om meer olie te produceren. Door de verhitting, is de smaak lichter en daardoor is deze olijfolie zeer geschikt om mee te koken.

Pomace Oil = dit is ook een mengsel van EVOO en geraffineerde olie en deze wordt veel in de horeca gebruikt.

Olijfolie bewaren

Bewaar olijfolie het liefste op een koele én donkere plaats. In elk geval niet in het raamkozijn, want licht breekt olie af. Goede verse olijfolie blijft vanaf het moment van persen minstens 1,5 jaar goed. Olijfolie bevriest overigens eerder dan water. Bij een graad of acht, wordt de olie al dik. Dit maakt niets uit en beïnvloedt de smaak ook niet, de olie zal gewoon weer smelten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>