De FAQ champignons

De eerste gekweekte paddenstoelen kwamen waarschijnlijk rond het jaar 600 uit Azië. In Europa deed de eerste gekweekte champignon in de 17e eeuw zijn intrede. Een meloenteler vlakbij Parijs ontdekte op een dag dat er champignons op de mest van zijn meloenteelt groeiden. Hij besloot deze nieuwe lekkernij commercieel te gaan telen en te introduceren in de exclusieve Parijse restaurants.

Champignons zijn eetbare paddenstoelen. Er zijn verschillende soorten champignons. De meest bekende champignon is de witte champignon in zijn blauwe bakje. De champignon is de vrucht van een schimmel. De champignon groeit in het donker. Daardoor krijgt hij zijn witte kleur.

Een leuk feitje over champignons: ons buurland, Nederland, is één van de grootste champignonproducenten van Europa.

Champignons

– Kastanje champignons -

Waar moet je op letten als je champignons koopt?

Koop altijd witte, droge champignons, zonder bruine plekjes. Let erop dat de champignons er mooi gaaf en fris uitzien. Gebruik ze zo snel mogelijk na de aankoop. Gebruik champignons het liefst zo vers mogelijk. Je kunt ze bewaren in de koelkast. Ze behouden hun kwaliteit het best bij een temperatuur tussen de 4° en 7°C en dan zijn ze twee tot drie dagen houdbaar.

Het beste is om de champignons in de verpakking te laten, waarin ze verpakt zijn. Als ze los zijn, doe ze dan niet in een gesloten plastic zak: dit verstikt de champignons, waardoor ze vochtig en lelijk worden. Champignons moeten ‘ademen’. Een papieren zak of een droge theedoek kan wel. Bewaar champignons niet bij sterk ruikende groenten, zoals prei en ui. Champignons nemen namelijk gemakkelijk geurtjes over. Bewaar ze ook niet bij fruit, want dan zullen de champignons sneller verouderen.

Met champignons kun je eigenlijk heel veel! Maak ze in ieder geval bij voorkeur “droog” schoon. Veeg ze schoon met een zacht borsteltje of een doekje. Doe dit pas vlak voor bereiding. Maak je champignons met water schoon, dan zuigen ze zich vol. Dat water laten ze bij het bereiden weer los en daarmee gaat wat van de smaak verloren.

Wat kun je maken met champignons?

De vraag is eigenlijk wat je er niet mee kan, want in bijna elke Italiaans gerecht kun je wel champignons kwijt. Hier een aantal tips:

  • roerbakken met knoflook en peterselie als een snel voorgerecht
  • verwerken in lasagne of pastagerecht
  • rauw of geblancheerd verwerken in een salade met hardgekookt ei en tomaat
  • toevoegen aan bouillon voor een heerlijke soep
  • serveren met gesmolten oude kaas of brie
  • verwerken in een omelet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>