Italiaanse tomatensaus met rode wijn

Italiaanse tomatensaus met rode wijnDit is een authentieke tomatensaus met rode wijn. Deze saus kun je het beste gebruiken voor pasta’s, maar is ook prima voor bij gehaktballetjes of een ovenschotel.

Italiaanse tomatensaus met rode wijn
 
Cook time
Total time
 
Author:
Cuisine: Italiaans
Serves: 4
Ingredients
  • een kilo goede rijpe tomaten, bij voorkeur pomodori tomaten.
  • een grote ui
  • twee teentjes knoflook
  • 150 ml rode wijn
  • twee eetlepels fijngehakt basilicum, maar ook twee eetlepels Italiaanse kruiden kan gebruikt worden
  • een eetlepel bruine suiker
  • olijfolie
  • peper
  • zout
eventueel: een blikje geconcentreerde tomatenpuree
Instructions
  1. Ui en knoflook fijnsnijden.
  2. Tomaten ontvellen door een kruisje bovenin te maken (niet aan de kant van kroontje) en ze 10 seconden in kokend water te dompelen. Tomaten in vieren snijden en het vocht en de pitjes verwijderen. Laat de tomaten goed uitlekken in een zeef.
  3. Bak de ui ongeveer 5 minuten in olijfolie.
  4. Voeg nu de fijngesneden knoflook toe.
  5. Voeg de tomaten toe, de wijn en de kruiden toe.
  6. Laat de saus nu zo’n 30 tot 60 minuten sudderen totdat de saus dik is. Indien je saus niet rood genoeg is van kleur of wil je de smaak van de saus versterken (het kan voorkomen dat de tomaten wat minder smaak hebben als ze niet rijp genoeg zijn of te waterig) kun je eventueel een blikje geconcentreerde tomatenpuree toevoegen. Roer de saus regelmatig door en laat hem met zonder deksel sudderen, dan verdampt het vocht sneller.
  7. Voeg wat suiker toe om de zuurheid van de tomaten iets te neutraliseren. Voeg peper en zout toe naar smaak.
  8. Pureer de saus indien nodig.

Deze saus is het lekkerst als je hem een nachtje in de koelkast laat staan (wel pas afgekoeld in de koelkast zetten).

Om de saus wat pittiger te maken kun je eventueel een chilipeper toevoegen, zorg wel dat deze van de pitjes ontdaan is en fijngesneden wordt toegevoegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Rate this recipe: