Italiaanse wijnen – een introductie, deel 2

Omdat Piëmont en Toscane als kwalitatief de beste streken worden beschouwd door het hoge aantal DOC en DOCG wijnen, beschrijven we een aantal wijnen die in deze gebieden gemaakt worden.

De streek Piëmont is vooral bekend om zijn rode wijnen gemaakt van de Nebbiolo druif. De bekendste wijnen die daarvan gemaakt worden zijn de Barolo en de Barbaresco. Ondanks dat de oudere Barolo wijn een wat lichtere kleur heeft en soms zelf oranje lijkt, is het een stevige wijn met een sterke smaak.

De Barolo heeft een forse tanninestructuur en heeft daarom ook een lange rijping nodig voordat de wijn verkocht kan worden. Na het plukken van de druiven worden ze vijf maanden gedroogd om het overtollige vocht te laten uitdruppen en zo de typische volle wijn smaak te krijgen.

italiaanse wijnen

Even uitleggen: tannine is een stof dat voorkomt in de schil, pitjes en steeltjes van druiven. Bij het persen van druiven, maar vooral bij het gisten van rode wijn, komt tannine in het sap terecht. Tannine bevordert de houdbaarheid van wijn. Bij het ouder worden van de wijn verdwijnt uiteindelijk de typische, enigszins wrange smaak van de tannine.

Overigens wordt in de productie van witte wijn, de schillen van de druiven niet gebruikt waardoor witte wijn dus geen tannine bevat en daardoor ook minder lang houdbaar is.

De tannine in de Barolo kan voor een verrassende smaakexplosie zorgen en je kunt dan ook in de wijn de smaken van viooltjes, drop, teer, witte truffel, chocolade, kaneel, munt, gedroogd fruit, verse en gedroogde kruiden, pruimen, bosvruchten en tabak proeven. De wijn lijkt overigens naar viooltjes en rozen te ruiken.

Wat eet je bij de Barolo?

Omdat de Barolo een stevige wijn is, kun je het beste combineren met een stevig gerecht die de smaak van de wijn aan kan. Denk aan rood vlees zoals wild, een pasta met een stevige bite maar ook met een rijpe kaas kan het een perfecte borrelwijn zijn. Deze wijn is overigens niet goedkoop maar zeker een treffer!

De Barbaresco wijn

Deze wijn is eigenlijk het “broertje” van de Barolo wijn omdat deze ook  100% van de Nebbiolo druiven wordt gemaakt. De Barbaresco wijn is echter over het algemeen wat subtieler en zachter van smaak, omdat de druif in een iets zachter klimaat geproduceerd wordt. De smaken die in de wijn geproefd kunnen worden, zijn onder andere viooltjes, wilde rozen, kaneel, vanille, frambozen en groene peperkorrels.

wine and dineWat eet je bij de Barbaresco wijn?

Deze wijn is gelukkig wat makkelijker te combineren met verschillende gerechten. Denk aan een barbecue of een visgerecht, zoals een pasta met zalm. Er zijn ook wat sterkere Barbaresco’s, dus laat je goed informeren bij de wijnhandelaar. Als je de wijn wilt combineren bij de borrelhap, kies dan voor een wat oudere kaas, zoals een Parmigiano-Reggiano, een oude Gouda of een Gorgonzola. Eet smakelijk!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>