Recepten voor verschillende pizzabodems

Tegenwoordig kunnen we kant-en-klaar pizzadeeg kopen om alleen nog zelf uit te rollen. Je kan zelfs kant-en-klare pizzabodems in de supermarkt kopen. Maar niets is leuker én lekkerder dan ze zelf te maken! Daarom hebben wij een paar verschillende recepten van pizzabodems voor je op een rijtje gezet.

Italiaanse pizzabodem voor vier personen

pizzabodems

350 gram bloem
1 tl zout
170 ml warm water
3 el olijfolie
1 ei
1 el suiker
7 gram gedroogde gist

Meng de bloem, het zout, de suiker en het gedroogd gist met elkaar.
Voeg de eierdooier toe en giet langzaam het water bij.
Met een mixer met deeghaken vermeng je alles samen. Als het deeg te kleverig wordt, voeg wat bloem toe. Als het deeg te stevig is, voeg je er wat water bij toe.
Mix het deeg minstens 10 minuten totdat het veerkrachtig en zacht is.
Laat het deeg op een warme plek een uur rijzen en bedek het met folie.
Verwarm de oven voor op 190°C.
Rol het deeg uit tot een pizzavorm op bakpapier en beleg de pizza met ingrediënten naar keuze.
Bak de pizza in 20 minuten gaar.

Pizzabodem met speltbloem voor vier personen

pizza bodem

500 gram speltbloem
10 gram zout
300 gram lauw water
klein beetje olijfolie
7 gram droge gist

Meng het speltbloem, de droge gist en water samen met een keukenmachine.
Kneed vervolgens het deeg in 5 minuten soepel.
Voeg na 2 minuten kneden het zout toe.
Vet met een beetje olijfolie een kom in en leg daarin het gekneden bolletje deeg.
Laat het deeg 45 minuten rijzen. Het is voldoende gerezen als je een gat met je vinger kan maken en het deeg niet direct terug veert.
Verwarm de oven voor op 250 °C.
Rol het deeg uit tot een pizzavorm op bakpapier en beleg de pizza met ingrediënten naar keuze.
Bak de pizza in 7 minuten gaar. Zorg dat de pizzabodem onderaan de oven geplaatst wordt, zo krijg je de meest knapperige bodem.

Pizzabodem van bloemkool voor twee personen

bloemkool-bodem-pizza

1 bloemkool
1 ei
1 bol mozzarella
1 teentje knoflook

Verwarm de oven voor 200 °C.
Snijd de roosjes van de bloemkoolstronk.
Hak met een scherp en groot mes de roosjes fijn of gebruik een keukenmachine om de bloemkool fijn te snijden.
Doe de bloemkool in een afgedekte plastic kom een minuut in de oven, zodat deze niet volledig rauw meer is. Op deze manier verdwijnt ook de overheersende bloemkoolsmaak een beetje.
Scheur de mozzarella in kleine stukjes en kluts het ei.
Pers het teentje knoflook uit.
Meng de mozzarella, het ei, de knoflook door de bloemkool tot het een samenhangend deeg wordt.
Vet de bakplaat in met boter en spreid het deeg over de bakplaat.
Bak het in 20 tot 30 minuten gaar tot het een goudbruin randje heeft gekregen.
Beleg de pizza naar keuze.
Bak vervolgens de pizza nogmaals 10 minuten in de oven.

Pizzabodem van quinoa voor één persoon

quinoa pizza bodem

1 kopje quinoa
1 tl limoensap
2 el gedroogde oregano
chilipeper
zout
peper

Laat de quinoa 8 uur (!) in water weken voordat je de pizza gaat maken.
Verwarm de oven voor op 190 °C.
Verwijder het water en stop de quinoa samen met de andere ingrediënten in een blender.
Blend het deeg tot het glad is. Het deeg moet lijken op heel dik pannenkoekenbeslag.
Giet het mengsel in een bakvorm en sprenkel wat olijfolie erover.
Bak het deeg 20 minuten in de oven.
Haal de pizza uit de oven en beleg de pizza naar keuze.
Bak de pizza vervolgens weer 5 minuten in de oven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>