Rode peper

Rode peperRode peper of beter gezegd de chilipeper, is een peper die een uitgebreide familie heeft. Er bestaan pepers in alle kleuren, smaken en vormen. De rode peper is langwerpig en glanzend en natuurlijk lekker pittig. De aanwezigheid van het stofje capsaïcine bepaalt hoe pittig een peper is.

Waar kan ik chilipeper kopen?

Chilipepers groeien aan een struik en worden wereldwijd geteeld. Hierdoor is de peper het hele jaar door verkrijgbaar.Chilipeper kan je op de markt, bij de groenteboer en in de supermarkt kopen.

Wist je dat chilipoeder geen gemalen chili is? Het is een mengsel van gedroogde chilipeper en andere kruiden, zoals oregano en komijn. Als je een chilipeper koopt, let er dan op dat deze stevig en glad aanvoelt. Koop ook geen pepers met kleine beschadigingen, want die plekjes  namelijk snel groot. Bewaar de peper op een koele plek, maar liever niet in de koelkast, daardoor kan de chili niet doorrijpen.

Wat kan ik met een chilipeper?

Chilipeper kan je in principe bij bijna elke gerecht toevoegen als je van pittig eten houdt. Je kan het gebruiken voor een Mexicaanse salsa maar je kunt het ook toevoegen aan een vleesmarinade. Je kan het ook meebakken, wokken of stoven. In het Italiaanse recept Spaghetti Aglio e Olio is de peper ook een belangrijk ingrediënt.

Let op! Als je een chilipeper snijdt, wrijf daarna niet met je handen in je ogen. De stof capsaïcine prikkelt dan in je ogen. Als de maaltijd te heet is en het brandt in je mond, drink dan geen water, maar melk. Capsaïcine lost namelijk niet op in water, maar wel in melk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>